در ابتدا باید بدانیم که وبمستر به چه فردی گفته میشود. کلمه مستر (Master) در زبان انگلیسی به معنای مدیر است و هنگامی که این کلمه با وب در کنار هم قرار میگیرند، میتوان این عبارت را مدیر وبسایت معنا کرد. در حقیقت، میتوان گفت وبمستر سایت، حکم استاد را دارد و باید با داشتن اطلاعات و آگاهی بالا، به تمام مسائل و جزئیات آگاه باشد و به بهترین نحو ممکن، وبسایت را مدیریت کند.
شرح وظایف وبمستر را میتوان وسیع و متنوع دانست اما این وظایف با توجه به هدفی که یک وبسایت دنبال میکند، میتواند متفاوت باشد. شرح وظایف وبمستر سایت با توجه به نوع کسب و کار آنلاین و میزان گسترش آن متغیر است. در انتهای این مقاله که توسط سایت ساز آنلاین رایو تهیه شده است، شما با مسئولیت و نقشهایی که وبمستر سایت بر عهده دارد، آشنا خواهید شد.
وبمستر سایت به چه تخصصهایی نیاز دارد؟
هر فرد برای انجام هر کاری به طور صحیح، باید از برخی دانشها و تخصصها بهرهمند گردد. وبمستر سایت نیز به دلیل اینکه نقش هدایت کننده را بر عهده دارد و باید بتواند مدیریت وبسایت را به طور صحیح انجام دهد، باید نسبت به برخی تخصصها آگاهی داشته باشد تا میزان تسلط کافی را بر کار خود داشته و بتواند موارد مختلف را کنترل کند. از جمله تخصصهایی که در شرح وظایف وبمستر میتوان به آن اشاره کرد:
- آشنایی با مهارت برنامهنویسی و نحوه اجرای آن
- آشنایی کامل با مفهوم سئو و محتواسازی در وبسایت
- توانایی بررسی سرور و همچنین، کنترل تمامی مسائل
- توانایی تامین و افزایش امنیت سایت به صورت حرفهای
- آشنایی کامل با دیجیتال مارکتینگ
- مدیریت در آنالیز تمامی ترافیکهای ورودی به وبسایت
- آشنایی با نحوه طراحی وبسایت و استفاده صحیح از فونتها، رنگها و تصاویر
- آشنایی با انوع زبانهای برنامهنویسی
این مهارتها و تخصصها به کوچک یا بزرگ بودن وبسایت مرتبط نیست. در صورتی که شما در یک وبسایت بزرگ فعالیت داشته باشید و هر قسمت مسئول مربوط به خود را داشته باشد نیز، شما باید به تمام مهارتها و تخصصهای گفته شده، آشنا باشید تا بتوانید فعالیتهای مسئول هر بخش را بررسی کرده و نظارت لازم را بر روی کارهای آنها داشته باشید.
چگونه میتوان به یک وبمستر خوب و موفق تبدیل شد؟
با پیشرفت کسب و کار آنلاین، در حال حاضر، کمتر کسب و کاری را میتوان یافت که به وبسایت نیاز نداشته باشد. برای موفق شدن در این راه در قدم ابتدایی باید با شرح وظایف وبمستر به خوبی آشنا شوید و با تلاش فراوان مهارت و تخصصهای لازم را کسب کنید. چند نکته که به پیشرفت و موفقیت شما در این حرفه کمک میکند، عبارت است از:
- دانش خود را بهروز کنید و همواره به دنبال موضوعات دسته اول باشید.
- با توجه به این نکته که دنیای تکنولوژی دائم در حال تغییر است، شما باید به عنوان یک مدیر سایت، همواره آگاهی لازم را نسبت به اطلاعات بهروز داشته باشید.
- برای پیشرفت در کسب و کار خود از روشهای نوین استفاده کنید.
- به گونهای فعالیت کنید که همیشه اطلاعات تازه و جدیدی را برای عرضه به مخاطبین خود داشته باشید.
انتخاب شغل وبسمتر چه مزایا و معایبی را برای فرد به همراه دارد؟
هر شغلی مزایا و معایبی را با خود به همراه دارد و شما برای رسیدن به موفقیت، نباید از تلاش فراوان دست بکشید. وبمستر سایت نیز مانند سایر مشاغل ممکن است در کنار درآمد خوب، چالشهای فراوانی را برای فرد ایجاد کند. شخصی که شغل وبمستر سایت را انتخاب میکند، پس از راهاندازی کسب و کار آنلاین و کسب آگاهی در مسائل مربوطه، میتواند با کسب درآمد خوب، یک آینده درخشان را برای خود رقم بزند، اما رسیدن به این هدف راحت نیست و اراده بالا و سعی و تلاش زیاد را طلب میکند.
گاهی ممکن است شما چند روز مجبور شوید به سختی فعالیت داشته باشید و از استراحت کافی برخوردار نشوید و یا روزهای تعطیل نیز برای رسیدن به موفقیت در کارتان، بر روی وبسایت کار کنید. به دلیل گسترش فعالیت کسب و کار آنلاین، رقبای جدیدی در این کار وارد شده و در نتیجه استرس و فشار بیشتری با شما همراه خواهد شد. تحمل این مسائل در صورتی که شما واقعا به شغل خود علاقه داشته باشید، امکانپذیر است.
سوالات متداول
1- یک وبسایت برای رسیدن به موفقیت به چه افرادی نیاز دارد؟
- طراح وبسایت: ظاهر وبسایت در جذب مخاطب بسیار تاثیرگذار است. طراح وبسایت با استفاده از تصاویر، رنگ و فونتها و همچنین، چینش مناسب آنها، ظاهر زیبایی را برای وبسایت ایجاد میکند.
- برنامهنویس: شخصی که وظیفه برنامهنویسی را بر عهده میگیرد، باید به یکی از زبانهای برنامهنویسی تسلط داشته و با استفاده از آن کدنویسی وبسایت را انجام دهد.
- مسئول سئو: در این بخش شخص با بهینهسازی مناسب وبسایت، تعادل را بین وبسایت و موتورهای جستجوگر مانند گوگل برقرار میکند.
- تولیدکننده محتوا: یکی از نقشهایی که انجام صحیح آن در موفقیت وبسایت تاثیر زیادی دارد، تولید کننده محتواست. این افراد با ایجاد محتواهای مختلف مانند متن، عکس، فیلم، پادکست و اینفوگرافیک مخاطب راجذب میکنند.
- وبمستر: وبمستر وظیفه نظارت بر تمامی بخشهای فعالیت وبسایت را داشته و با مدیریت و کنترل خود، وبسایت را هدایت میکند.
- توسعهدهنده وب: افراد در این بخش بیشتر در بخش فنی فعالیت داشته و عملکرد صحیح منو، لینکها و … را مورد بررسی قرار میدهند.
2- آیا میتوان وبمستر سایت را به عنوان شغل مناسب در نظر گرفت؟
امروزه با توجه به پیشرفت تجارت الکترونیک، فردی که این توانایی را در خود میبیند که بتواند یک وبسایت را مدیریت کند، میتواند با توجه به میزان توانایی و تجربه خود، با استخدام در مراکز مختلف و یا در سازمانهای بزرگ موقعیت مناسبی را برای خود ایجاد نماید.
3- ویژگیهای شخصی وبمستر سایت چیست؟
- خلاق بودن
- توانایی تحمل شکست
- صبور بودن و پیگیری زیاد
- سازگای و انعطافپذیری
- مسلط بودن به خود